ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ Ν.Τ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Φίλωνος 16 & Δημάρχου Ιωάννη Ανδρεαδάκη (πρώην Πεσόντων Μαχητών)

Τ.Κ. 32131, ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Τηλέφωνο/Φαξ: 2261027275

email:eetem.viotia@gmail.com

Facebook: Eetem viotias

Χάρτης Γραφείων ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας

Προβολή Διεύθυνση ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Μ. Μπρατάκος: Ο αποκλεισμός των ΤΕΙ από την εκπόνηση διδακτορικών αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος

“Στην ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Πρυτάνεις ορθώς επισημαίνουν ότι για τα Ανώτατα Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα υπάρχει θεσμοθετημένος διακριτός ρόλος, ονομασία και αποστολή”.


Δημοσίευση: 21/10/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Ο αποκλεισμός των ΤΕΙ από σπουδές τρίτου κύκλου (εκπόνηση διδακτορικών)  είναι ο αποκλεισμός από ορισμένο διδακτικό και ερευνητικό έργο που συνιστά μείζονα εγγύηση  της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αντίκειται προς τις διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 16 παρ. 1,5 και 6) τόσο αυτοτελώς όσο και σε συνδυασμό με την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος).
Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος , σε συνέντευξη στο esos, ενώ σημειώνει πως «για να μπορούν να ΤΕΙ να εκτελέσουν το ρόλο τους και να δραστηριοποιηθούν έτι περεταίρω στην έρευνα, θα πρέπει άμεσα η Πολιτεία να άρει το εμπόδιο αυτό προς όφελος της κοινωνίας, αφού τα ΤΕΙ είναι Ιδρύματα με σαφή εφαρμοσμένο/τεχνολογικό χαρακτήρα που ενισχύουν την καινοτομία και επιχειρηματικότητα που τόσο έχει ανάγκη η εθνική οικονομία».
Κε πρόεδρε πρόσφατα η Σύνοδος των Πρυτάνεων διατύπωσε τη θέση της ως προς την απόφασή σας να μετονομαστούν τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Τι απαντάται;
Μ. Μπρατάκος: Η Σύνοδος Πρυτάνεων στις 15/10/2016  που συνεδρίασε, έλαβε μια σειρά αποφάσεων που ενδιαφέρουν τα Πανεπιστήμια και μεταξύ αυτών πήρε θέση επί της  απόφασης της Συνόδου Προέδρων για μετονομασία των ΤΕΙ σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών», ένα θέμα που δεν την αφορά και είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 6 του Νόμου 4009/2011 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Στην ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Πρυτάνεις ορθώς επισημαίνουν ότι για τα Ανώτατα Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα υπάρχει θεσμοθετημένος διακριτός ρόλος, ονομασία και αποστολή. Ωστόσο οι ίδιοι θα έπρεπε να γνωρίζουν τα Ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και να επιθυμούν την ανάπτυξη των ΤΕΙ, όπως έγινε σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, που τα αντίστοιχα ΤΕΙ, εδώ και αρκετά χρόνια έχουν μετονομαστεί σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Η προτεινόμενη ονομασία θα διατηρήσει και θα ενισχύσει το διακριτό ρόλο που έχουν τα ΤΕΙ ως Τεχνολογικός Τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, ενώ θα αλλάξει η επίπλαστη εικόνα που έχει σχηματιστεί πριν 3 δεκαετίες και θα αμβλυνθεί στη συνείδηση του μέσου Έλληνα η άποψη ότι μόνο οι σπουδές στα Πανεπιστήμια προϋποθέτουν μια επιτυχημένη ζωή. Απόδειξη της διαπίστωσης αυτής είναι ότι ακόμα και σήμερα εισάγονται σε Σχολές και Τμήματα των Πανεπιστημίων (Φιλολογίας, Θεολογίας, Ξένων Γλωσσών, Μαθηματικών, Φυσικών κ.α.) χιλιάδες απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ελάχιστες έως μηδενικές πρακτικά ελπίδες επαγγελματικής αποκατάστασης, αφού οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικές, σε αντίθεση με Τμήματα των ΤΕΙ, που αποδεδειγμένα έχουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.
Υπάρχει ένα χρόνιο αίτημα των ΤΕΙ για να δοθεί η δυνατότητα στα Ιδρύματα να εκπονούν διδακτορικά.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα;
Μ. Μπρατάκος: Ξεχνούν   οι κ.κ. Πρυτάνεις, ότι τα ΤΕΙ για να εκπληρώσουν την αποστολή τους ως ΑΕΙ του Τ.Τ. πρέπει, σύμφωνα με τον Νόμο 4009/2011, «να παράγουν και να μεταδίδουν τη γνώση με τη διδασκαλία και την έρευνα και να προσφέρουν ανώτατη εκπαίδευση με βάση την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα στο ανώτερο επίπεδο ποιότητας κατά τα διεθνώς αναγνωρισμένα». Συνεπώς το ερώτημα που εδώ τίθεται είναι γιατί αποκλείονται τα ΤΕΙ από την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών αφού ο νόμος ομιλεί για έρευνα; Ο αποκλεισμός των ΤΕΙ από σπουδές τρίτου κύκλου είναι ο αποκλεισμός από ορισμένο διδακτικό και ερευνητικό έργο που συνιστά μείζονα εγγύηση  της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αντίκειται προς τις διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 16 παρ. 1,5 και 6) τόσο αυτοτελώς όσο και σε συνδυασμό με την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος).
Θυμίζω στους συναδέλφους Πρυτάνεις (αν μου επιτρέπουν να χρησιμοποιήσω τον όρο) ότι το μεγαλύτερο μέρος του ερευνητικού έργου των Πανεπιστημίων προέρχεται από δημοσιεύσεις που έχουν προκύψει από την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών. Για να μπορούν να ΤΕΙ να εκτελέσουν το ρόλο τους και να δραστηριοποιηθούν έτι περεταίρω στην έρευνα, θα πρέπει άμεσα η Πολιτεία να άρει το εμπόδιο αυτό προς όφελος της κοινωνίας, αφού τα ΤΕΙ είναι Ιδρύματα με σαφή εφαρμοσμένο/τεχνολογικό χαρακτήρα που ενισχύουν την καινοτομία και επιχειρηματικότητα που τόσο έχει ανάγκη η εθνική οικονομία.
Το ΤΕΙ που διοικείται σε ποια θέση κατατάσσεται διεθνώς;
Μ. Μπρατάκος: Σε ό,τι αφορά το ΤΕΙ Αθήνας, το Ίδρυμα είναι πρόσφατα αξιολογημένο με την υψηλότερη τιμητική διάκριση «worthy of merit», ενώ σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2016 (http://www.webometrics.info )  το ΤΕΙ Αθήνας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων και σε έτερη κατάταξη όλων των ελληνικών ΑΕΙ (http://www.4icu.org/gr ) το ΤΕΙ Αθήνας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση (13ο ) έναντι 8 Πανεπιστημίων.

πηγή :http://www.esos.gr/arthra/47009/m-mpratakos-o-apokleismos-ton-tei-apo-tin-ekponisi-didaktorikon-antikeitai-stis

Για την ΕΕΤΕΜ Βοιωτίας
  Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: