ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ Ν.Τ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Φίλωνος 16 & Δημάρχου Ιωάννη Ανδρεαδάκη (πρώην Πεσόντων Μαχητών)

Τ.Κ. 32131, ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Τηλέφωνο/Φαξ: 2261027275

email:eetem.viotia@gmail.com

Facebook: Eetem viotias

Χάρτης Γραφείων ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας

Προβολή Διεύθυνση ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Αναδημοσίευση ανακοίνωσης ΣΥΜΑΤΕ απο την ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας

Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες
Λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση απο τον ΣΥλλογο Μηχανικών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσής (ΣΥ.Μ.Α.Τ.Ε) και το αναδημοσιεύουμε για λόγους δημοκρατικής δεοντολογίας χωρίς σχόλια. 
Βρισκόμαστε και εμείς (ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας) σε διαδικασία μελέτης του εν λόγω Σχεδίου Νόμου και σε συνεργασία με την ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ θα προβούμε σε ανάλογες ανακοινώσεις κατ' άρθρο.
Για το γραφείο τύπου της ΕΕΤΕΜ Βοιωτίας
Σπύρος Κορδοπάτης 
Χαράλαμπος Σανιδάς

Ανακοίνωση ΣΥΜΑΤΕ
Αθήνα 23-07-2011


Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, 

Διαβάζοντας ολόκληρο το Σχέδιο Νόμου «Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» που κατατέθηκε στη Βουλή από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,  διαπιστώνουμε με μια πρώτη ματιά ότι υπάρχουν μερικές πολύ συγκεκριμένες διατάξεις που στρέφονται κατά πρωτοφανή και μεθοδευμένο τρόπο σε βάρος των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ. 

Πιο συγκεκριμένα, εφιστούμε την προσοχή όλων των συναδέλφων στο Άρθρο 4, παράγραφο 2, όπου επιχειρείται προκλητικά η συρρίκνωση του πεδίου επαγγελματικής δραστηριότητας των πτυχιούχων μηχανικών και η υποβάθμιση του ρόλου των ΤΕΙ ως ανώτατων Ιδρυμάτων. Το Άρθρο 4, παρ. 2 σε συνδυασμό με τις καταργηθείσες διατάξεις που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου, -όπως για παράδειγμα η κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 2916/2001 (Α' 114) όπου κατοχυρωνόταν η διενέργεια τεχνολογικής έρευνας, η  ανάπτυξη τεχνογνωσίας και καινοτομίας στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία ως μέρος των σπουδών στα ΤΕΙ-, αποτελεί μια άνευ προηγουμένου  επίθεση σε βάρος των Ιδρυμάτων και των αποφοίτων τους. 

Το Σχέδιο Νόμου καθιστά πλέον τα ΤΕΙ ως ιδρύματα παραγωγής στελεχών συγκεκριμένων επαγγελμάτων ή ομάδων επαγγελμάτων επαγγέλματος και όχι ως Ιδρύματα που εκπαιδεύουν πτυχιούχους μηχανικούς οι οποίοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε όλο το εύρος του επαγγελματικού πεδίου της ειδικότητάς τους (συμπεριλαμβανομένης της εφαρμοσμένης ή τεχνολογικής έρευνας) όπως ρητά ορίζει για τα πανεπιστήμια.

Απαράδεκτη και προκλητική είναι επίσης η επιχειρούμενη κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 388/1989 με το οποίο η πολιτεία ξεκαθάριζε τον τίτλο σπουδών μας ως Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. Δεν θέλουμε να είμαστε καχύποπτοι αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά την εμμονή κάποιων συντεχνιακών κύκλων που προσπαθούν χρόνια τώρα να μας αφαιρέσουν τον τίτλο του "μηχανικού" με διάφορες μεθοδεύσεις και αλχημείες.

Τα παραπάνω σημεία άλλα και ένας αριθμός από αδιευκρίνιστα σημεία και "λεπτομέρειες" (όπως για παράδειγμα η σύνθεση του Συμβουλίου της ΑΔΙΠ) δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Ειδικότερα για τα Άρθρο 4 και Άρθρο 81 παρ. 45 ζητούμε από τώρα την απόσυρσή τους ή την τροποποίησή τους (κατόπιν διαβούλευσης).

Το Σχέδιο Νόμου εξετάζεται  άρθρο προς άρθρο και θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση.  Σας ενημερώνουμε επίσης ότι ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με άλλους φορείς του κλάδου μας προκειμένου να συντονίσουμε τη δράση μας στον κοινό αγώνα.



Γραφείο Τύπου ΣΥ.Μ.Α.Τ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: