ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ Ν.Τ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Φίλωνος 16 & Δημάρχου Ιωάννη Ανδρεαδάκη (πρώην Πεσόντων Μαχητών)

Τ.Κ. 32131, ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Τηλέφωνο/Φαξ: 2261027275

email:eetem.viotia@gmail.com

Facebook: Eetem viotias

Χάρτης Γραφείων ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας

Προβολή Διεύθυνση ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Το παραπλανητικό Δελτίο Τύπου του Τ.Ε.Ε για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για τις άδειες δόμησης


Αναδημοσιεύουμε την απάντηση της ΕΕΤΕΜ στο Παραπλανητικό, Αισχρό και Προσβλητικό Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ σχετικά με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για τις Άδειες Δόμησης. Παραθέτουμε αυτούσιο και το Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ ώστε οι Συνάδελφοι Πτυχιούχοι Μηχανικοί να σχηματίσουν ελεύθερα την άποψή τους.
Γιατί εμείς δεν παραποιούμε την αλήθεια.

Για την ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας
Το Γραφείο Τύπου
Σπύρος Κορδοπάτης
Χαράλαμπος Σανιδάς 


Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Ο επιστημονικός και επαγγελματικός ενιαίος φορέας οργάνωσης και εκπροσώπησης
των Μηχανικών του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης
Ταχ. Δ/νση: ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 15 –106 77, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 2105227812 - 2105227276
Fax: 2105243701, http://www.eetem.gr - E-mail: eetem@eetem.gr

Αθήνα, 24-11-2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το παραπλανητικό Δελτίο Τύπου του Τ.Ε.Ε
για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για τις άδειες δόμησης


Με αφορμή το σχετικό Δελτίο Τύπου του Τ.Ε.Ε (18-11-2011) για το νομοσχέδιο των αδειών δόμησης, που εσχάτως ψηφίστηκε στη Βουλή, επισημαίνουμε τα εξής:
Α. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η διοίκηση του Τ.Ε.Ε στο γνωστό πλέον κρεσέντο λασπολογίας και ψεύδους προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, προκειμένου να καλύψει και το νέο ρουσφετολογικό όργιο που διέπραξε μαζί με το μέλος του Τ.Ε.Ε και Υπουργό κο Σηφουνάκη στο νομοσχέδιο για τις άδειες δόμησης, λίγα λεπτά πριν διακόψει τις εργασίες της η Βουλή, την ημέρα της παραίτησης της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου!
Σημειωτέον ότι από τους τριακόσιους βουλευτές ήταν παρόντες μόνον 5-6 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι εισηγητές του νομοσχεδίου κ.κ. Λέγκας και Πολατίδης και κα Φαρμάκη που είναι όλοι (!) μέλη του Τ.Ε.Ε (Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει!).
Το βίντεο της Ολομέλειας της Βουλής είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο και δεν μπορεί να ξεγελαστεί η κοινή γνώμη. Ποιος κατέθεσε αυτή την τροπολογία την τελευταία στιγμή;
Η ανωτέρω τροπολογία αποτελεί bonus για την αγαστή «συνεργασία» του Τ.Ε.Ε με το Υ.Π.Ε.Κ.Α, βάσει της οποίας το Υ.Π.Ε.Κ.Α κάνει τα στραβά μάτια στην «καταστρατήγηση» του Ν.3919/2011 περί απελευθέρωσης των αμοιβών. Παράλληλα το Υ.Π.Ε.Κ.Α παραχωρεί έργο στο Τ.Ε.Ε συρρικνώνοντας τις υπηρεσίες του, για να έρθει στη συνέχεια η εργασιακή εφεδρεία και έτσι με χρήματα των φορολογουμένων ενισχύει το ηλεκτρονικό σύστημα του Τ.Ε.Ε κ.λ.π.
Το νέο ρουσφέτι έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα ρουσφέτια του νόμου περί αυθαιρέτων 4014/2011, με τα οποία το Τ.Ε.Ε προσπάθησε να διασφαλίσει το ηλεκτρονικό του σύστημα και τα έσοδα του και να αποκλείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανταγωνιστές του από την αγορά υπηρεσιών Μηχανικού!
Έτσι με την νέα τροπολογία ο πολίτης θα επιβαρύνεται διπλά μιας και ασχέτως της τακτοποίησης του αυθαιρέτου για οποιαδήποτε μεταβίβαση στο μέλλον (π.χ σε ένα χρόνο) θα πληρώνει και το αυξημένο κόστος εξαρτημένου Τοπογραφικού ακόμη και για τα εντός σχεδίου ακίνητα.
Ο απλός πολίτης εύκολα μπορεί να μάθει τους υπεύθυνους εκτός της Διοίκησης του Τ.Ε.Ε για το νέο «χαράτσι».
ü  Ποιοι ήταν οι κομματικοί εισηγητές του νομοσχεδίου; Μα φυσικά μέλη του Τ.Ε.Ε (κα Φαρμάκη, κ. Λέγκας, κ. Πολατίδης).
ü  Ποιος ήταν ο αρμόδιος Αναπλ. Υπουργός; Μα φυσικά μέλος του Τ.Ε.Ε (κ. Σηφουνάκης).
ü  Πόσα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου είναι μέλη Τ.Ε.Ε; Εννέα (9) «συνάδελφοι», όπως τους αποκαλεί το Τ.Ε.Ε, έναντι των άλλων (αλλοφύλων;) Βουλευτών, όπως θρασύτατα με τη συντεχνιακή πρακτική του διαχωρίζει του εκπροσώπους του λαού στο Κοινοβούλιο υβρίζοντας και συκοφαντώντας όσους δεν είναι «συνάδελφοι» και τολμούν να αντισταθούν.
ü  Ποια ήταν στην Έδρα της Βουλής ως Προεδρεύουσα; Μα φυσικά η «συνάδελφος» κ. Ροδούλα Ζήση.
ü  Παρόλο που η Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας προέβλεπε τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε δυο ημέρες, οι Εισηγητές των Κομμάτων, σε αντίθεση με τους ελάχιστους παρόντες Βουλευτές, αποφάσισαν να γίνει η συζήτηση μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
ü  Ποιος έκοβε και έραβε το σχέδιο νόμου για λογαριασμό του Υπουργείου; Ο σύμβουλος του Υπουργού, μέλος Τ.Ε.Ε και της Διοίκησης του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (τυχαίο; δεν νομίζουμε!).
Το Τ.Ε.Ε αν νομίζει ότι με τους λεονταρισμούς του θα μας υποχρεώσει να ξεχάσουμε την ρουσφετολογική διάταξη υπέρ Τ.Ε.Ε για τις μεταβιβάσεις μέσω του ηλεκτρονικού του συστήματος την οποία πέρασε ο Αναπλ. Υπουργός - μέλος του - σε μια Βουλή άδεια από Βουλευτές είναι γελασμένο.
Δυστυχώς η διοίκηση του Τ.Ε.Ε δε χρειάζεται να προτείνει η ίδια τροπολογίες, υπάρχουν γι’ αυτή τη δουλειά οι «συνάδελφοι» τους στη Βουλή, ο Υπουργός, οι συνεργάτες του «συνάδελφοι». Όλοι!
Έτσι κι εδώ συνέταξαν και ολοκλήρωσαν στην πράξη το σχέδιο νόμου, όπως βόλευε τη Διοίκηση του Τ.Ε.Ε.
Το ότι υπήρξαν τρεις φωνές Βουλευτών που αντιστάθηκαν στην «τρομοκρατία» και στο «πραξικόπημα» και σήκωσαν κεφάλι παρά τις απειλές της Διοίκησης του Τ.Ε.Ε, είναι ελπιδοφόρο για τη Δημοκρατία και τιμά το Κοινοβούλιο.
Είμαστε σίγουροι ότι θα ήταν πολλές περισσότερες οι φωνές, εάν η Βουλή είχε τον κανονικό χρόνο στη διάθεση της, τον οποίο στέρησε ο Αναπλ. Υπουργός, με μια πρωτοφανή, για τα δεδομένα της Βουλής, ενέργεια, να περάσει με τη διαδικασία του «fast track» ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, σε λίγες ώρες, χωρίς να πάρουν είδηση οι περισσότεροι Βουλευτές, μιας και το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ήδη παραιτηθεί και ως εκ τούτου θα έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της Βουλής. Έτσι ουσιαστικά «ψηφίστηκε» ένας νόμος εν αγνοία του συνόλου σχεδόν των Βουλευτών!
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ στην ελληνική κοινή γνώμη και στους τριακόσιους εκπροσώπους του λαού, στο Εθνικό Κοινοβούλιο, αυτό το κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» - καρπό της αποθράσυνσης της ομάδας που συγκροτεί τη Διοίκηση του Τ.Ε.Ε.
Η Διοίκηση του Τ.Ε.Ε κινούμενη με συντεχνιακή ιδιοτέλεια διχάζει τοn τεχνικό κόσμο της χώρας, τις επιστημονικές και φοιτητικές κοινωνίες της ανωτάτης εκπαίδευσης, καταχρώμενη την ιδιότητα του Ν.Π.Δ.Δ που έλαβε σε εποχές κρατικού συγκεντρωτισμού, χρησιμοποιεί μεθόδους ΚΑΡΤΕΛ για να ελέγξει την αγορά υπηρεσιών μηχανικού, γεγονός που διαπίστωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και για αυτό καταδίκασε το Τ.Ε.Ε με βάση την Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία (απόφαση 512/VI/2010).
ΚΑΛΟΥΜΕ την πολιτεία να απαλλάξει επιτέλους την κοινωνία και την οικονομία της χώρας από πρόσθετα βάρη, χάριν μιας συντεχνίας η οποία καταδυναστεύει το επάγγελμα του Μηχανικού.

Β. Ενδεικτικά επί των όσων ψευδών αναφέρονται στο εν λόγω Δελτίο Τύπου του Τ.Ε.Ε:
ü  Ελεγκτές Δόμησης. Ακόμη και στο προσχέδιο νόμου, στη φάση της διαβούλευσης, δίνονταν η σχετική δυνατότητα στους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι και δεν κατατέθηκε καμία τροπολογία στην ολομέλεια επί της ουσίας.
ü  Έλεγχος στοιχείων δόμησης. Αυτό που διορθώθηκε ήταν το αυτονόητο, δηλ. οι υπάλληλοι κατηγορίας Τ.Ε Μηχανικοί, οι οποίοι και σήμερα ελέγχουν τις μελέτες των οικοδομικών αδειών, να συνεχίζουν να το κάνουν!
ü  Σε ό,τι αφορά τα εξαρτημένα Τοπογραφικά και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου στο Υ.Π.Ε.Κ.Α.:
Όλοι γνωρίζουν ότι οι γνωμοδοτήσεις βασίζονται στα στοιχεία που παρέχουν στους νομικούς οι Υπηρεσίες, οι οποίες, σημειωτέον ότι, στα αρμόδια Υπουργεία, στελεχώνονται, σε Διευθυντικό επίπεδο, κατά κανόνα από μέλη Τ.Ε.Ε.
Η κριτική είναι άστοχη και αβάσιμη διότι ο Υπουργός έχει εκ του νόμου τη διακριτική ευχέρεια να αποδεχτεί ή όχι μια γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ και να της δώσει νομική υπόσταση πράγμα που δε συνέβηκε εν προκειμένω και προφανώς δεν είναι τυχαίο.
Ας μας πει η Διοίκηση του Τ.Ε.Ε, πόσα παραπάνω μαθήματα τοπογραφίας διδάσκονται οι Πολιτικοί Μηχανικοί - μέλη του - από τους Πολιτικούς Μηχανικούς Έργων Υποδομής των Τ.Ε.Ι; Μήπως διδάσκονται τα ίδια;
Πως είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτά εδώ και 20 χρόνια τα τοπογραφικά διαγράμματα που συντάσσονται από Μηχανικούς Τ.Ε.Ι και μόλις ήρθε η οικονομική κρίση και μειώθηκαν οι δουλειές, το Τ.Ε.Ε να ανασύρει από την ναφθαλίνη τα Βασιλικά Διατάγματα, τα οποία, κατά το δοκούν, υποδεικνύει στις Πολεοδομικές Υπηρεσίες;
ü  Περί ασφάλειας κατασκευών.
Για ποια αντισεισμική θωράκιση και ασφάλεια κατασκευών μιλάει η διοίκηση του Τ.Ε.Ε όταν, το 35% των εγγεγραμμένων κάθε χρόνο μελών στο Τ.Ε.Ε είναι απόφοιτοι εξωτερικού με αμφίβολης επάρκειας γνώσεων, σε αντίθεση με τους μηχανικούς των Τ.Ε.Ι οι οποίοι διδάσκονται περισσότερα και σε βάθος σχετικά μαθήματα (αντισεισμικές κατασκευές, δυναμική κατασκευών, κ.λ.π)!
-        Γιατί δεν μιλάει το Τ.Ε.Ε για τους Αρχιτέκτονες και Τοπογράφους μέλη του;
-        Γιατί δεν δέχεται να αλλάξει η τεχνική νομοθεσία (ν.4663/30, 6422/34);
ü  Τα όσα αναφέρονται για δήθεν ρύθμιση επαγγ. δικαιωμάτων με το νομοσχέδιο αποτελούν απλά πυροτεχνήματα μιας και δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Απλά αποτυπώνεται το θράσος του Τ.Ε.Ε που απαιτεί να «ενημερώνει» από μόνο του το Μητρώο Μελετητών, αναφορικά με τα δικαιώματα των «ανταγωνιστών του» Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι! Αυτό και αν θα αποτελούσε παραλογισμό και απύθμενο θράσος!
ü  Περί νομικής υπόστασης της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ αποτελεί τον οικείο ενιαίο επαγγελματικό-επιστημονικό φορέα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι και ισοτίμων σχολών εσωτερικού και εξωτερικού καλύπτοντας ουσιαστικά το κενό της έλλειψης επιμελητηριακής οργάνωσης την οποία «μπλοκάρει» διαχρονικά το Τ.Ε.Ε.
Είναι Ν.Π.Ι.Δ όπως είναι και η πλειοψηφία των αντιστοίχων επαγγελματικών επιστημονικών φορέων της Ε.Ε και λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ίδια μέσα και πόρους, σε αντίθεση με το Τ.Ε.Ε.
Ξαφνικά ενδιαφέρθηκε (με ποιο έννομο συμφέρον άραγε;) το Τ.Ε.Ε για τη συνδικαλιστική εν γένει ελευθερία στη χώρα μας τη στιγμή που κρατάει δέσμιους και υποχρεωτικά εγγεγραμμένους σ΄ αυτό όλους τους Διπλωματούχους Μηχανικούς.  
Μήπως θα πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου του, να παραδειγματιστεί από το τρόπο λειτουργίας των ομοειδών του Επιμελητηρίων στην Ευρώπη που λειτουργούν ως Ν.Π.Ι.Δ και να εκσυγχρονιστεί επιτέλους;
Καλούμε, εξάλλου, τον αρμόδιο Υπουργό να αιτιολογήσει τα πρόσθετα άρθρα - φωτογραφίες, τα οποία εισήγαγε πρωτογενώς στην Ολομέλεια, χωρίς αυτά να συζητηθούν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, πλην των μυημένων εισηγητών των Κομμάτων, και τα οποία επιβαρύνουν οικονομικά τον Έλληνα πολίτη και αυξάνουν τη γραφειοκρατία, μόνο και μόνο, για να διασφαλιστούν οικονομικά οι υπηρεσίες του Τ.Ε.Ε.
Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι εντέλει τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και οι αρχές θα πληροφορηθούν για όσα απίστευτα γίνονται προκειμένου να διατηρηθεί κλειστό το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.







Δεν υπάρχουν σχόλια: