ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ Ν.Τ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Φίλωνος 16 & Δημάρχου Ιωάννη Ανδρεαδάκη (πρώην Πεσόντων Μαχητών)

Τ.Κ. 32131, ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Τηλέφωνο/Φαξ: 2261027275

email:eetem.viotia@gmail.com

Facebook: Eetem viotias

Χάρτης Γραφείων ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας

Προβολή Διεύθυνση ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ένας δικαστικός αγώνας 10 ετών δικαιώνει την ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ



από Δ. Δημόπουλο ,  πρόεδρο  ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ ( 26-8-13)


Ένας δικαστικός αγώνας 10 ετών δικαιώνει την ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ
και την Νομικό μας σύμβουλο Αθηνά Μανίκα
για τις ευθύνες του ελληνικού Δημοσίου από τη παράλειψή του να εκδώσει Προεδρικά  Διατάγματα για τα  εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ


        Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις δυο ειδικότητες: Ηλεκτρολόγων  και Μηχανολόγων Μηχανικών, που τότε επιλεγήκαν από την Ένωση για συγκεκριμένους και ευνόητους λόγους. Είναι οι γνωστές υποθέσεις των μελών μας Αντ. Δάβρη και Δ. Τζαφέρη, όπως είχαν χαρακτηριστεί στις εσωτερικές αναφορές της Ένωσης κατά τα συνέδρια και τις συσκέψεις  της.

        Η απόφαση που εκδόθηκε επί αναιρέσεως από το ΣτΕ, αφορά και δικαιώνει το μέλος μας Αντ. Δάβρη, επιδικάζοντάς του, μάλιστα, και ποσό χρηματικής αποζημίωσης για την αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης λόγω της παρεμπόδισης της ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματός του, την οποία επέφερε η καθυστέρηση, έκδοσης π.δ. που ρυθμίζει τα επαγγελματικά του δικαιώματα, με αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού δημοσίου. Η υπόθεση του δεύτερου μέλους μας Δ. Τζαφέρη λόγω αναβολής, πρόκειται να συζητηθεί ενώπιον του ΣτΕ εντός των προσεχών μηνών.

       Εν προκειμένω, δεν πρόκειται για μεμονωμένη κίνηση του συναδέλφου (όπως παραπλανητικά διαδίδεται), δεδομένου ότι η όλη προσφυγή στη δικαιοσύνη (από το διοικητικό πρωτοδικείο, που μας δικαίωσε, στο Εφετείο στο οποίο προσέφυγε το Δημόσιο και μέχρι το ΣτΕ, ενώπιον του οποίου υποβάλλαμε αναίρεση) έγινε με πρωτοβουλία, συντονισμό και δαπάνες  της ΕΕΤΕΜ.

       Ως γνωστό, τέτοιες υποθέσεις για να προχωρήσουν και  να τελεσφορήσουν δεν θα μπορούσαν να κατατεθούν μόνο από την ίδια την Ένωση, όπως εσφαλμένα νομίζουν κάποιοι, αλλά είναι αναγκαία η προσυπογραφή φυσικών προσώπων – μελών της, που δικαιολογούν έννομο συμφέρον από τέτοιου είδους παραλείψεις του Δημοσίου. Με την ουσιαστική συνδρομή, τη τεχνογνωσία και τη νομική κάλυψη της ΕΕΤΕΜ επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα.
  
       Η υπόθεση με την θετική της αυτή έκβαση επί της ουσίας, αναμένεται  να ολοκληρωθεί  δικονομικά. Στη φάση αυτή, είναι αυτονόητο ότι δεν επιτρέπονται μεμονωμένες κινήσεις.

       Η ΕΕΤΕΜ, με επόμενη ανακοίνωσή της, θα ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέλη των αντιστοίχων ειδικοτήτων, καλώντας τα να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να καταθέσει ομαδικές προσφυγές κατά του Δημοσίου, σχέδιο των οποίων ήδη επεξεργάζεται, για τυχόν αποζημιώσεις από την ηθική, επαγγελματική και οικονομική τους βλάβη, λόγω της παράλειψης έκδοσης των εκκρεμών Π.Δ. Παράλληλα η ΚΔΕ, στην προσεχή συνεδρίασή της,  θα εξετάσει την αξιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και για τις άλλες ειδικότητες.

      Υπενθυμίζω στα μέλη μας ότι ο σχεδιασμός τότε ήταν τέτοιος ώστε τελικά να δικαιωθούμε, όχι  τόσο για τη αποζημίωση, αλλά κυρίως σαν ένα μέσο πίεσης στην Πολιτεία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις έναντι των πτυχιούχων των ΤΕΙ και ειδικότερα των μελών μας, τα οποία δεν παραλείπουν να καταβάλουν ανελλιπώς τις συνδρομές τους.  

      Θέλω να ευχαριστήσω τους δυο συναδέλφους που τότε δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό το δικαστικό αγώνα, διότι πληρούσαν όλες  τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούσε η θετική έκβαση της υπόθεσης σύμφωνα  με το τότε θεσμικό πλαίσιο που επικρατούσε.

      Η εν λόγω απόφαση αυτή, θα επιδοθεί από το ΣτΕ στην ΕΕΤΕΜ, όπως προβλέπεται δικονομικά και τότε θα αξιολογηθεί αναλυτικά και θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.  

      Τα δικαστικά έξοδα,  μέχρι τώρα, είναι της ΕΕΤΕΜ,  δηλαδή των χιλιάδων μελών μας  που δεν παραλείπουν να πληρώνουν την ετήσια συνδρομή τους.
 
      Συνάδελφοι - σσες, ένας νέος δρόμος ανοίγει, που φυσικά δεν είναι εύκολος, όμως θα τον διαβούμε υπό νέες  καλύτερες προϋποθέσεις .

      Είμαι σίγουρος πλέον ότι μόνο συλλογικές προσπάθειες μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα για όλο τον κλάδο. Πρέπει να επισημανθεί, δυστυχώς, ότι σε αυτή την επίπονη και μακροχρόνια προσπάθεια, τα ΤΕΙ, οι Σχολές και τα Τμήματα αποφοίτησής μας, ήταν πάντα απόντα παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας !



Για την ΕΕΤΕΜ Βοιωτίας

Το Γραφείο Τύπου

Σπύρος Κορδοπάτης

Χαράλαμπος Σανιδάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: