ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ Ν.Τ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Φίλωνος 16 & Δημάρχου Ιωάννη Ανδρεαδάκη (πρώην Πεσόντων Μαχητών)

Τ.Κ. 32131, ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Τηλέφωνο/Φαξ: 2261027275

email:eetem.viotia@gmail.com

Facebook: Eetem viotias

Χάρτης Γραφείων ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας

Προβολή Διεύθυνση ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Νέο τρόπος λειτουργίας των δασαρχείων


Νέο τρόπο λειτουργίας υιοθετούν τα δασαρχεία

 
Κι όμως, κάτι δείχνει να κινείται στο θέμα της οργάνωσης των δασαρχείων. Μετά την έρευνα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που έφερε στο φως πλήθος προβλημάτων, αρκετές από τις 103 δασικές υπηρεσίες της χώρας έκαναν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, ξεκίνησαν οργανωμένο πρόγραμμα ελέγχων, ενώ συνοδεύουν τις πράξεις χαρακτηρισμού με συντεταγμένες, κάτι που όσο κι αν ακούγεται αυτονόητο… δεν ήταν.
Η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (την οποία έφερε στο φως η «Κ» στις 23 Φεβρουαρίου) ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των 103 δασικών υπηρεσιών της χώρας. Οι επιθεωρητές επεσήμαναν πλήθος προβλημάτων στη λειτουργία των δασικών αρχών, ανάμεσα στα οποία είναι:

- Μόλις το ένα τρίτο (35,9%) των δασαρχείων επιτηρεί επαρκώς την περιοχή ευθύνης τους. - Οκτώ στα δέκα δασαρχεία δεν εξυπηρετούν όλους τους πολίτες στις οριζόμενες από τον νόμο προθεσμίες.- Το 96,1% των δασαρχείων δεν προβαίνει στην κατάρτιση προγράμματος διενέργειας επιτόπιων ελέγχων για τους δασοφύλακες. - Ιστοσελίδα σε λειτουργία διέθετε μόνο το Δασαρχείο Καβάλας
 
Σειρά προτάσεων

Στην έκθεση, που κοινοποιήθηκε στις δασικές υπηρεσίες, οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης κατέληγαν σε μια σειρά από προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τα στοιχεία που έχουν αποστείλει στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, περίπου το 50% των ελεγχόμενων υπηρεσιών έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στις υποδείξεις του σώματος. Πιο συγκεκριμένα:
- Έχουν εκδώσει πράξεις ανάθεσης περιοχής ευθύνης για το δασικό προσωπικό (δασολόγους, δασοπόνους, δασοφύλακες).
- Εκδίδουν πρόγραμμα επιτόπιων ελέγχων για τους δασοφύλακες, προκειμένου να επιτηρείται η περιοχή ευθύνης κάθε δασαρχείου και οι δασάρχες να ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση. (Έως τώρα επιτόπιοι έλεγχοι γίνονταν μόνο κατόπιν καταγγελιών και με προφορική εντολή του δασάρχη.)
- Κατά την υλοποίηση των ετήσιων προγραμμάτων δασοπροστασίας, σε περιπόλους, εντός του πρωινού ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας, συμμετέχουν μόνο δασοφύλακες. (Έως τώρα συμμετείχαν και δασολόγοι και δασοπόνοι και στις υπηρεσίες αυξάνονταν οι εκκρεμότητες.)
- Οι δασάρχες ενημερώνουν το προσωπικό για την υποχρέωση τήρησης της σειράς προτεραιότητας κατά τη διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών, από την οποία μπορούν να παρεκκλίνουν μόνο κατόπιν σχετικής αιτιολογίας. (Εως τώρα το 85% των δασαρχείων δεν τηρούσε τη σειρά προτεραιότητας.)
- Οι πράξεις χαρακτηρισμού συνοδεύονται από πίνακα συντεταγμένων ώστε να εντοπίζονται σε ψηφιακά υπόβαθρα χαρτών οι εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν. Παράλληλα, οι Διευθύνσεις Δασών των νομών ψηφιοποιούν τις δασικές εκτάσεις της περιοχής ευθύνης τους, οι οποίες έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. (Έως τώρα γινόταν μόνο κατόπιν προτάσεων του επιθεωρητών, σε συνέχεια σχετικών εκθέσεων.)
-  Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία ιστοσελίδων σε κάθε δασαρχείο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.
- Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής του εξοπλισμού των δασαρχείων (οχήματα, δίτροχα και τετράτροχα, GPS, υπολογιστές κ.ά.) ώστε να υπάρξει ανακατανομή. Έως τώρα άλλα δασαρχεία είχαν 12 ή και 15 οχήματα και άλλα μόλις ένα.

«Παγωμένοι» οι δασικοί χάρτες
Shapes
Αυτό που θα αλλάξει πραγματικά τη λειτουργία των δασαρχείων και θα τους επιτρέψει να ασκήσουν ουσιαστικά τον ρόλο τους στη φρούρηση και προστασία των δασικών εκτάσεων είναι βέβαια η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Ομως, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, όλοι οι διαγωνισμοί έχουν «παγώσει». Μέσα στο 2014 δεν έχει αναρτηθεί ή κυρωθεί ούτε ένας χάρτης.
Όπως αποδεικνύεται, στόχος του υπουργείου είναι να δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να τροποποιηθεί κατά το δοκούν η δασική νομοθεσία: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων που προστατεύονταν από τη δασική νομοθεσία (και επομένως το Δημόσιο) «ενεγράφησαν» ως βοσκότοποι για να διεκδικήσει η χώρα επιδοτήσεις για την κτηνοτροφία. Αναλόγως, η Task Force πιέζει για την εξεύρεση φόρμουλας ώστε να υπάρξουν νομιμοποιήσεις αυθαίρετων οικισμών σε δάση.
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μαζί με τους δασικούς χάρτες «αγνοείται» και η δεύτερη φάση του μεγάλου διαγωνισμού, για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας. Οι οικονομικές προσφορές είχε προγραμματιστεί να ανοιχθούν τη Μεγάλη Τρίτη, ωστόσο το άνοιγμα των φακέλων αναβλήθηκε επ’ αόριστον, ενώ η εταιρεία δεν έχει ακόμα εγκεκριμένο προϋπολογισμό.
 πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=32206


Για την ΕΕΤΕΜ Βοιωτίας
Το Γραφείο Τύπου 
Κορδοπάτης Σπύρος
Σανιδάς Χαράλαμπος
Φούφουλα Νίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: