ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ Ν.Τ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Φίλωνος 16 & Δημάρχου Ιωάννη Ανδρεαδάκη (πρώην Πεσόντων Μαχητών)

Τ.Κ. 32131, ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Τηλέφωνο/Φαξ: 2261027275

email:eetem.viotia@gmail.com

Facebook: Eetem viotias

Χάρτης Γραφείων ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας

Προβολή Διεύθυνση ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Τι αλλάζει για τις εντάξεις στο σχέδιο - Πόσο θα κοστίζει η ένταξη στο σχέδιο

Τι αλλάζει για τις εντάξεις στο σχέδιο

Σημαντικές αυξομειώσεις στις εισφορές σε γη και διευκολύνσεις για τις οφειλές σε χρήμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στο σχέδιο προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που δόθηκε  σε διαβούλευση. Από τα προωθούμενα μέτρα πλήττονται οι μικρές ιδιοκτησίες με εμβαδόν έως 250 τ.μ., ενώ γίνονται μειώσεις κατά 5%-10% στα μεγαλύτερα ακίνητα, κυρίως σε αυτά που είναι πάνω από 2 στρέμματα.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, που φέρουν την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά, προωθούνται αλλαγές στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν:

* Αυξάνεται από 10% σε 15% η εισφορά σε γη που προβλέπεται για οικόπεδα που εντάσσονται ή έχουν ενταχθεί πρόσφατα στο σχέδιο πόλης.


* Μειώνεται από 20% σε 15% για το τμήμα του γηπέδου από 250 έως 500 τετραγωνικά. Για τα επιπλέον τετραγωνικά υπάρχει μείωση κατά 10% σε σχέση με τα ισχύοντα.


* Αλλάζει η ημερομηνία, με βάση την οποία γίνεται ο υπολογισμός της επιφάνειας του ακινήτου που οφείλει την εισφορά. Σήμερα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ακινήτου πριν από τις 10/3/1982, που προτείνεται να αλλάξει και να καθορίζεται με την κατάσταση που υπήρχε στις 28/5/2014.Η υιοθέτηση του μέτρου μειώνει σημαντικά τις εισφορές σε γη και επομένως περιορίζει τη δυνατότητα των δήμων να αποκτήσουν χώρους για κοινωφελείς χρήσεις (πλατείες, παιδικές χαρές κλπ.) για περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο. Επαφίεται στον… πατριωτισμό των μελετητών και κυρίως των δημοτικών αρχών να αυξήσουν τις εισφορές, όταν διαπιστώνουν κατά τους σχεδιασμούς ότι η διαθέσιμη γη δεν επαρκεί για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών της περιοχής.


* Προβλέπονται δόσεις για την καταβολή της εισφοράς σε χρήμα που φτάνουν έως και τα εννέα χρόνια. Το οφειλόμενο ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 108 μηνιαίες δόσεις ή 36 τριμηνιαίες ή 18 εξαμηνιαίες. Προτείνονται επίσης εκπτώσεις για ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν άμεση αποπληρωμή.


* Παρέχεται το δικαίωμα μεταβίβασης ενός ακινήτου χωρίς την καταβολή των εισφορών, με την προϋπόθεση ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα αναλάβει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων, με ρητή αναφορά στο συμβόλαιο μεταβίβασης.


* Θεσπίζεται αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης ενός χώρου μετά την πάροδο 20ετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής ή 10ετίας από την έκδοση της πράξης εφαρμογής.


* Ανατρέπεται το ισχύον καθεστώς για την έγκριση των ρυμοτομικών σχεδίων και των τροποποιήσεών του.



* Ορίζεται ότι οι δήμοι θα πληρώνουν το 30% της αξίας των οικοπέδων που απαλλοτριώνονται για κοινόχρηστους χώρους και το υπόλοιπο θα καλύπτουν οι ιδιοκτησίες που αποκτούν πρόσοψη σε αυτούς.

 Πόσο θα κοστίζει η ένταξη στο σχέδιο

Νέα κλίμακα υπολογισμού της υποχρεωτικής εισφοράς σε γη και αύξηση των δόσεων σε εννέα χρόνια από έξι που ισχύει σήμερα για την εισφορά σε χρήμα, η οποία συνοδεύει κάθε πολεοδομικό σχεδιασμό μιας περιοχής διαμορφώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που θα ψηφιστεί από την βουλή εντός του μήνα. Με τους νέους όρους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλλουν μικρότερη εισφορά σε γη καθώς ως έτος αναφοράς για τον έλεγχο των οικοπέδων και των εμβαδών λαμβάνεται η 28η Μαίου 2014 και όχι το σύνολο της επιφάνειας που αντιστοιχούσε σε κάθε ιδιοκτήτη πριν τις 10 Μαρτίου του 1982 που ισχύει σήμερα και που τα οικόπεδα ήταν πολύ μεγαλύτερα, καθώς δεν είχαν συντελεστεί οι κατατμήσεις. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα αξιοποίησης και μεταβίβασης ακινήτων προτού εξοφληθεί το σύνολο του ποσού της εισφοράς με την καταβολή του 30% των υποχρεώσεων. 
Με βάση το νέο πλαίσιο η εισφορά σε γη θα υπολογίζεται ως εξής:
α) Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ. ποσοστό 15% της αξίας της.
β) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 500 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. ποσοστό 20%.
γ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 1.000 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. ποσοστό 30%.
δ). Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 40%.
ε) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 10.000 τ.μ ποσοστό 50%

Σήμερα οι ιδιοκτήτες κατέβαλλαν 10% της αξίας των ακινήτων έως και τα 250 τ.μ, 20% της αξίας τους από 250 τ.μ έως 500 τ.μ,  30% για τμήματα ιδιοκτησίας από 500 τ.μ. έως 1.000 τ.μ., 40% για τμήματα ιδιοκτησίας από 1.000 έως 2.000 τ.μ., 50% για άνω των 2.000 τ.μ. και 60% για αυτοτελείς ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 10.000 τ.μ.

Ο έλεγχος σήμερα γίνεται με βάση τη διαμόρφωση του οικοπέδου κατά το έτος 1982, ενώ οι νέες ρυθμίσεις προτείνουν να εξετάζεται βάσει της κατάτμησής του στις 28/05/2014. Έτσι για ένα οικόπεδο 10.000 τ.μ. το οποίο μπήκε στο σχέδιο μετά το 1983 και έχει πλέον κατατμηθεί, η εισφορά δεν θα υπολογίζεται με 40% αλλά με μικρότερο ποσοστό το οποίο θα αντιστοιχεί στα τετραγωνικά της κατάτμησής του, τον Μάιο του 2014.
 πηγή: www.realestatenews.gr

Για την ΕΕΤΕΜ Βοιωτίας
Το Γραφείο Τύπου 
Κορδοπάτης Σπύρος
Σανιδάς Χαράλαμπος
Φούφουλα Νίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: