ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ Ν.Τ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Φίλωνος 16 & Δημάρχου Ιωάννη Ανδρεαδάκη (πρώην Πεσόντων Μαχητών)

Τ.Κ. 32131, ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Τηλέφωνο/Φαξ: 2261027275

email:eetem.viotia@gmail.com

Facebook: Eetem viotias

Χάρτης Γραφείων ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας

Προβολή Διεύθυνση ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Τρισδιάστατοι στερεοσκοπικοί ολογραφικοί ψηφιακοί χάρτες.

Ηδη από την 10ετία του 1990 (Α' πόλεμος του Κόλπου), τα αμερικανικά τεθωρακισμένα έκαναν χρήση (μονοχρωματικών) ψηφιακών ολογραφικών χαρτών πλήρους οριζόντιας και κατακόρυφης παράλλαξης που είχαν κατασκευασθεί με την χρήση ορθοσκοπικών δορυφορικών δεδομένων. Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας με την χρήση στερεοσκοπικών οθονών προβολής με real-time δεδομένα και το αντίστοιχο βασικό μειονέκτημα των ολογραφικών χαρτών ότι αναπαριστούν μη-ανανεούμενα δεδομένα, εν τούτοις οι χάρτες αυτοί έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των Γεωγραφικών Υπηρεσιών διαφόρων εθνικών στρατών, μεταξύ των οποίων και του ελληνικού. Μάλιστα, η εταιρεία που πρώτη εστίασε σε εφαρμογές αυτού του τύπου (η ZEBRA IMAGING, ΗΠΑ) πρόσφατα ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2011 είχε προμηθεύσει πλέον των 11.000 τέτοιων χαρτών για στρατιωτική χρήση ενώ την ίδια περίοδο προετοίμαζε την πρώτη εγκατάσταση ολογραφικού εκτυπωτή σε χώρα εκτός ΗΠΑ. 
ParaschouMittas-IMG 0744a resizeΤο Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας συνεργάστηκε (2010) με τον Ανχη (Γ) Παράσχου Χαρ., Τμηματάρχη Γεωγραφικής Υποστήριξης του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος του ΝΑΤΟ (NDC-GR) με έδρα την Θεσ/κη, στην κατασκευή ενός δοκιμαστικού ολογραφικού χάρτη για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν γεωγραφικά δεδομένα ελεύθερα από το διαδίκτυο (έγχρωμη δορυφορική εικόνα περιοχής Νομού Εβρου).
Μετά τον έλεγχο αξιοπιστίας των δορυφορικών δεδομένων μορφολογίας εδάφους, δημιουργήθηκε 3διάστατο συνδυαστικό εικονικό μοντέλλο της περιοχής, το οποίο υπέστη περαιτέρω ψηφιακή επεξεργασία προετοιμασίας για την εκτύπωσή του σε ψηφιακό ολόγραμμα διαστάσεων 60x60 cm τριών καναλιών (περιοχή σε πλήρη ανάλυση, μέρος περιοχής σε zoom, περιοχή με υπερκείμενο πλέγμα συντεταγμένων). Μπορείτε να σχηματίσετε μιαν εντύπωση του τελικού αποτελέσματος επιλέγοντας το κατωτέρω anaglyph βίντεο με την χρήση των συνηθισμένων βοηθητικών κόκκινων/μπλε γυαλιών.
mapup3dΕπιλέξτε την εικόνα για να δείτε το βίντεο 
 
 IMG 5658 resizeΑνάγλυφος χάρτης της Ελλαδος (δεκαετία 1950, ΓΥΣ/ΓΕΣ)Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια του ΕΙΟ στο ανωτέρω δοκιμαστικό στάδιο και μάλιστα παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο DGI2012 (Defence Geospatial Intelligence) (δείτε την παρουσίαση εδώ). Ετσι αποφασίστηκε να συνεχισθεί η συνεργασία με την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) προκειμένου να διερευνηθεί η κατασκευή της επόμενης γενιάς τέτοιων ολογραφικών χαρτών με την χρήση πραγματικών επιχειρησιακών δορυφορικών δεδομένων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη ερευνητικού προγράμματος για την παραγωγή επιχειρησιακά ενεργών ολογραφικών χαρτών σε συνδυασμό με ενεργά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

 KosMap from ThesExhibitionΣτο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε (2011) ολογραφικός χάρτης της Νήσου Κω, διαστάσεων 1260x500mm, οριζόντιας παράλλαξης, εκτύπωσης GEOLA, για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά δορυφορικά υψομετρικά δεδομένα σε συνεργασία με την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και υπό την επίβλεψη του Ταξιάρχου (Γ) Βασ. Μήττα (ΓΕΣ/ΔΓΕ). Κατά τα στάδια δημιουργίας του χάρτη αυτού δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες των αυτοστερεοσκοπικών οθονών (χωρίς την χρήση βοηθητικών γυαλιών) που διαθέτει το ΕΙΟ για την προ-επισκόπηση του αποτελέσματος πριν την τελική ολογραφική εκτύπωση. Ο χάρτης αυτός παρουσιάστηκε στην Εκθεση Ιστορικών Χαρτών από τους Βαλκανικούς Πολέμους που διοργάνωσε το 3ο Σώμα Στρατού στο Πολεμικό Μουσείο Θεσ/νίκης (Σεπ/Οκτ 2012) ενώ εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (Αθήνα, π. Αρεως).
HiH-Antiparos-Thes2012 resizeΕπιλέξτε την εικόνα για να δείτε το βίντεοΤο επόμενο στάδιο (2012) αφορούσε την κατασκευή ολογραφικού χάρτη της Νήσου Αντιπάρου διαστάσεων 290x290mm, πλήρους οριζόντιας και κατακόρυφης παράλλαξης, εκτύπωσης σε φωτοπολυμερές υλικό ZEBRA IMAGING (ΗΠΑ), για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν υψομετρικά δεδομένα Εθνικού Κτηματολογίου σε συνεργασία με την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού υπό την επίβλεψη του Σχη (Γ) Γερ. Σιαντίκου, Διοικητή της ΓΥΣ. Ο χάρτης αυτός απετέλεσε το αντικείμενο επιτυχούς διπλωματικής εργασίας (δείτε την εδώ) του Λγου (Γ) Δημ. Γούλα για το εργαστήριο Φωτογραμμετρίας της Σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (επιβλέπων καθηγητής Ανδρ. Γεωργόπουλος). Και ο χάρτης αυτός παρουσιάστηκε στην Εκθεση Ιστορικών Χαρτών των  Βαλκανικών Πολέμων που διοργάνωσε το 3ο Σώμα Στρατού στο Πολεμικό Μουσείο Θεσ/νίκης (Σεπ/Οκτ 2012) με την ευκαιρία των επετειακών εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης (από όπου και το ανωτέρω βίντεο). 

πηγή: http://www.hih.org.gr/el/ergasies/holomaps.html

Για την ΕΕΤΕΜ Βοιωτίας
Το Γραφείο Τύπου 
Κορδοπάτης Σπύρος
Σανιδάς Χαράλαμπος
Φούφουλα Νίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: